Jump to content

Máshogy élnek, mást esznek

2019. 05. 18. 19:00

Az emberi tevékenységgel, építkezéssel, a mezőgazdasági területek megnövelésével egyenes arányban pusztítja az álatok természetes élőhelyét.

Az emberi tevékenység mindenképp hatással van az élőlényekre, és nemcsak a helyükről taszítjuk ki őket, hanem a táplálékszerzés minősége és mennyisége is megváltozik. Az állatok megpróbálnak alkalmazkodni a változásokhoz. Van, amelyiknek sikerül, és az ilyen fajok megtanulnak a megváltozott környezetben boldogulni. Van, amelyiknek nem sikerül.

A megváltozott táplálékot akár az ember is eljuttatja az állatokhoz, ahogy azt tesszük a madarakkal is. A kertünkben kirakott, megpakolt etető odacsalogatja a madarakat, de a természetben nem biztos, hogy ugyanezeket a magvakat fogyasztanák. Ha pedig nem ugyanezt eszik, akkor az hatással van az emésztésükre.

Szakemberek igyekeztek választ adni arra, hogy az emberek közelében élő madarak emésztése mennyivel másabb, mint a városoktól, emberektől távolabb élőké. Mindkét területről begyűjtöttek példányokat, és ürülékminta elemzésével kiderült, hogy az emberi táplálékhoz is hozzájutó madarak emésztésében változás állt be. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tollasok esetében a bélflórában található baktériumok sokszínűsége jóval alacsonyabb, mint a csak szabadban, természetből begyűjtött táplálékot fogyasztó társaikénak. Sőt, a természetben élő madarak súlya is kisebb, mint azoké, amelyek az emberek közelében is feltalálják magukat, az ember által elszórt élelemből is csipegetnek.

Nemcsak az élőhelyük változik a madaraknak, de a megváltozott igényekhez még a táplálkozásuk is alkalmazkodik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)