Jump to content

Vedlés vagy más miatti szőrhullásról van szó?

2018. 04. 04. 07:00

Ahogy az összes bundás állat, úgy a hörcsögök is vedlenek, méghozzá nyáron és ősszel. Ősszel vastagabb bundát öltenek magukra a hideg közeledtével, nyáron pedig vékonyabbra cserélik azt.

A vedlés idején azonban vannak időszakok, amikor kopasz bőrfelületek jelennek meg a hörik testén. Általában nem kell aggódni emiatt, nem sokkal később kinő a szőr ott is.

Miután a vemhes nőtény hörcsögök világra hozták kicsinyeiket, akkor is jelentősebb szőrveszteséggel lehet számolni, és ugyanúgy mutatkozhat szőrhullás az idősödő állatkák testén is.

Az időszakos vedlés tehát mindegyik fajta hörcsögnél jelentkezik, de a roborovszki és kínai törpehörcsögöt érinti ez a legkevésbé. Ez egy természetes folyamat, ám bőrfertőzés, nem megfelelő táplálék fogyasztása, allergia is okozhatja a fokozott szőrveszteséget. Meg kell vizsgálni a kis rágcsáló testét, hogy van-e seb, gyulladás, hámlás a csupasz területen. A folytonos vakarózás és a súlyvesztés is betegségre utalhat. Amennyiben gyanús, hogy nem csak általános szőrváltásról van szó, érdemes állatorvos segítségét kérni.

Amennyiben normális módon vedlik a kis állat, úgy az eledeléhez élesztőtablettát lehet morzsolni. Amikor beindul a szőrnövekedés, akkor fokozatosan lehet az adagot csökkenteni. Még jobb, ha állatkereskedésben beszerezhető, vizéhez adott vitamincseppeket adunk a kis kedvencnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)